Wat geeft jou zelfvertrouwen?

Soms heb je als ouder alleen maar behoefte aan een steuntje in de rug of een verdiepend gesprek. Dan onderzoeken we samen waar je als ouder vastloopt. Met name voor kinderen onder de zes jaar is dit de meest gangbare manier van werken.

Kinderen vanaf een jaar of zes kunnen zich steeds beter uiten via taal. Toch blijven spel, creativiteit en bewegen ook nu nog de belangrijkste manieren om het kind op ontspannen wijze te laten vertellen wat hem of haar bezig houdt.

Ik maak gebruik van verschillende coachspellen zoals bijvoorbeeld “Schatgravers”, “Kompasvinder” en “Ontwikkel je talent”, verschillende creatieve werkvormen, ontspanning- en ademhalingsoefeningen, rollenspel,  “Teken je gesprek”, “Kids’Skills” en weerbaarheidsoefeningen. 

Daarnaast gebruik ik de natuur vaak, omdat deze voorziet in enorm veel hulpmiddelen. Metaforen, materialen, beweging en ruimte….het ondersteunt allemaal in het ontrafelen van het probleem en het vinden van de oplossing. Ik werk vanuit de visie dat de oplossing altijd al aanwezig is in het kind. We hoeven het alleen maar te ontdekken.

Coaching op school

Naast mijn praktijk aan huis ben ik ook werkzaam binnen scholen. Als kinderen  op obstakels  stuiten binnen het onderwijs is het mogelijk dat ik, in samenwerking met ouders en school, coachsessies en begeleiding geef onder schooltijd. We werken onder andere aan concentratieproblemen, gebrek aan motivatie, angst om fouten te maken en leren omgaan met bijvoorbeeld  ADHD of autisme binnen de schoolmuren. Als kindercoach kan ik een poosje mee lopen en ondersteunen. Er is steeds meer bekend over depressies en burn-out bij jonge kinderen.  Wat ik belangrijk vind is dat een kind zich mag ontwikkelen op het niveau dat het aankan. Daarbij onderzoek ik eerst hoe hoog de lat ligt, wat de verwachtingen zijn en vanuit welke talenten het kind zich kan verstevigen. Pas als een kind stevig “staat” en grond onder zijn of haar voeten voelt is er echt ruimte voor groei en ontwikkeling.

Als er een indicatie is voor het aanvragen van een arrangement (vaak in het geval van een vastgestelde stoornis of aandoening) is het in sommige gevallen zelfs mogelijk de coaching vanuit het arrangement te laten financieren.

Coaching in de natuur

Kinderen coachen in de natuur is voor mij de ultieme win-win situatie. Daarmee heb ik twee van mijn favoriete bezigheden in één verpakt. Buiten zijn betekent voor mij voelen, ademen, ontspannen, in het hier-en-nu zijn en herkennen. De natuur spiegelt, vertaalt, geeft en brengt in beweging. Buiten zijn (de meeste) kinderen in hun element en daarmee staan ze vaak erg open voor coaching. (Veel volwassenen ook, trouwens…) Inzichten vallen soms letterlijk voor je voeten. Of ze trekken voorbij in de lucht. Of ze drijven naar je toe op de golven.  

Egmond aan Zee ligt omringd door een prachtig duingebied. Aan het eind van de straat ligt het strand en de Noordzee. Elk jaargetijde heeft zijn eigen sfeer en uitdagingen. Dat maakt dat elk jaargetijde geschikt is voor buiten-coaching.

Naast de individuele natuur-sessies ga ik ook graag met kleine groepjes naar buiten. Volgeladen met picknick, kleed en tools trekken we er met twee of drie kinderen op uit, om te onderzoeken hoe de natuur hen kan helpen met wat ze lastig vinden. We maken onder andere gebruik van verhalen en metaforen, en al wandelend vinden we altijd wel een paar prachtige ‘schatten’.

Aanmelden kan per groepje, maar ook individueel.

‘DREAM-BOARD’

Sinds maart 2019 verzorg ik de workshop ‘dreamboard’ maken. In een groep van maximaal 6 mensen onderzoeken we onze wensen, dromen en verlangens om ze vervolgens visueel te maken in een collage. Dit kunnen groepjes kinderen, tieners maar bijvoorbeeld ook moeders zijn. Een paar uurtjes ongestoord op zoek naar wat jij wil en nodig hebt. Voor meer informatie kan je altijd een mail sturen via het contact formulier, of bellen naar 06-49235054.

 

Wie ben ik

Mijn naam is Martine van Winden. Ik ben moeder van drie kinderen en kindercoach. Na mijn middelbare school heb ik de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening afgerond en na vele jaren werkervaring in de kinderopvang vond ik het tijd voor …

Lees meer

Wat is kinder-coaching?

Meestal gaat opgroeien gaat vanzelf. Als ouder doe je je uiterste best om het groeiproces van je kind zo goed mogelijk te laten verlopen. Ondanks dat gebeuren er soms dingen in een mensenleven die dit proces kunnen verstoren of zelfs …

Lees meer

Werkwijze

Soms heb je als ouder alleen maar behoefte aan een steuntje in de rug of een verdiepend gesprek. Dan onderzoeken we samen waar je als ouder vastloopt. Met name voor kinderen onder de 6 jaar is dit de meest gangbare manier van …

Lees meer

Ik werk vanuit de visie dat de oplossing altijd al aanwezig is in het kind.